marți, decembrie 01, 2009

Poze Mihaela Radulescu in IrakAcum patru ani, Mihaela Radulescu a mers in Irak pentru a filma un documentar despre soldatii de acolo. Pana in prezent, Mihaela a regizat sase documentare, (filmate in Irak, Afghanistan, Delta Dunarii, Tanzania), dintre care cel mai recent a fost "Ostrovul meu", in care iubitul sau, Dani Otil, joaca in rolul principal.

Revenind la calatoria Mihaelei in Irak, iata cateva poze cu Mihaela "in actiune", tragand cadre cu soldatii romani detasati acolo. Povestea pe care o spune ea despre soldatii din Irak e una induiosatoare, sugerand ca, in absenta femeilor lor, acestia ajung sa le iubeasca si sa le aprecieze la adevarata valoare :

DOR de acasa, de parinti, de copii, de toate ale lor, de prieteni, dar, mai cu seama, dorul de femeia iubita. Chiar daca au norocul sa se intoarca teferi acasa, au multe rani pe dinauntru si alea vor fi greu de vindecat. Ei se intorc barbati, ca-n cantecul celor de la „Vama Veche“, dar sufletele lor sunt la fel ca ale copiilor prea devreme parasiti de parinti. La altii, poza iubitei face parte din uniforma, e mereu la pieptul lor (...); unii isi scot, fara nici o teama de ridicol, poza iubitei si se roaga la ea, ca sa traiasca.
Nu zic ca Mihaela minte, insa partea induiosatoare pe care ea o relateaza e doar un crampei de adevar. In absenta femeilor de acolo (in Irak nu sunt cluburi de noapte, prostituate, sau femei promiscue care sa se daruiasca soldatilor detasati ), soldatii se orienteaza catre soldatii-femeie de langa ei. Femei care se sacrifica pentru ca familia lor sa o duca mai bine, pentru ca puiutul lor sa creasca mare si sa aiba de toate, pentru ca barbatul lor sa nu se mai umileasca sau sa isi distruga sanatatea in vreun job prea dur. Si atunci pleaca in zone de conflict : Irak, Afganistan si afla crudul adevar : "o femeie in armata poate fi trei lucruri: vulpe, tarfa sau lesbiana". Articolul, aparut in presa spaniola si tradus de cotidianele din Romania e absolut infiorator, si mi se increteste pielea de pe mine citind despre umilintele zilnice indurate de femei acolo.

Pe de alta parte, de curand am citit o emotionanta poveste despre un soldat detasat in Afganistan, care s-a indragostit de o femeie bolnava de cancer. Din pacate, el a murit in timpul unei razii cu doar cateva zile iainte sa se intoarca acasa, iar ea inca incearca sa invinga groaznica boala.

Ma intreb atunci, oare ce culoare are adevarul?

Sursa : Tango

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

 

©2009CV vedete | by TNB